Понад 200 скарг на польських підприємців

З моменту початку війни в Україні асоціація «СТОП нечесним роботодавцям» отримала понад 200 скарг від громадян цієї країни. Значна частина з них приїхала до Польщі з початком війни, але є скарги і від людей, які вже були в Польщі. В основному скарги стосуються відсутності контрактів, невиплати раніше заявлених коштів або поганих умов праці.
– Найбільше скарг було у сезон відпусток та наприкінці року. Домінують торгівля, туризм і гастрономія, але були й нечесні пропозиції щодо, наприклад, прибирання чи будівельних робіт. На жаль, більшість скарг були анонімними або після співбесід виявилося, що скаржник не хотів вживати офіційних заходів, – каже Малгожата Марчулевська, президент асоціації нечесних роботодавців STOP.

Хвилі скарг немає, але є проблеми, які потрібно вирішувати. Як українці живуть на ринку праці в Польщі?

 З початку війни в Україні понад 400 000 біженців з України влаштувалися на роботу в Польщу. Отже, можна зробити висновок, що 200 скарг на роботодавців у Польщі – це лише проміле, а ситуація на ринку праці щодо біженців непогана.

 Чесно кажучи, очікував більше проблем. Роботодавці в Польщі дуже поважають працівників з України і ситуації, які фігурували у скаргах, найчастіше були випадковими. Ми дивимось на це з надією, що їх буде все менше і менше, – каже Малгожата Марчулевська, президент асоціації нечесних роботодавців STOP.

Українці не знають, яка мінімальна зарплата в Польщі

 – Найбільше скарг стосувалося розміру винагороди та її своєчасності, а також відсутності укладання договорів. Люди з України дуже часто бралися за роботу, не знаючи, наприклад, про мінімальну зарплату в Польщі. Закінчилося тим, що деякі, особливо в торгівлі, гастрономії та прибиранні нерухомості, пропонували людям з України ставки 10-12 злотих за руку, що значно менше, ніж повинно бути. У скаргах не було скарг на невиплату заробітної плати, її заниження чи несвоєчасну виплату. Ми також втручалися у випадки, наприклад, несправедливої ​​практики, пов’язаної з розміщенням працівників під час сезонної роботи, – каже Малгожата Марчулевська.

Найбільше скарг стосувалося туристичного сезону. Також варто відзначити зростання скарг у 2023 році. Що важливо, у новому році було багато скарг з боку будівельної сфери, а у 2022 році ми не отримували жодної скарги з цієї сфери в розрізі працівників з України.

Людей з України відмовляли від підписання контрактів. Проблема полягає в недостатньому знанні правил, охорони здоров’я та безпеки

Президент асоціації «СТОП нечесним роботодавцям» Малгожата Марчулевська каже, що війна в Україні є безпрецедентною подією, яка сильно змінює ситуацію на ринку праці. Відсутність великої кількості скарг є ознакою солідарності роботодавців із постраждалими від війни. Однак це не змінює того факту, що помилки трапляються.

– Досі бракує інформаційних кампаній, спрямованих на те, щоб вихідці з України працевлаштувалися в Польщі. Найсерйознішою проблемою залишається мовний бар’єр та незнання працівників з України регламенту та структури польських установ. Вони не знають, кому скаржитися, куди подавати документи та як перевірити чесність роботодавця. Звідси, наприклад, проблеми з укладенням контрактів чи знання про мінімальну зарплату в Польщі. Ми також помічаємо серйозні прогалини в знаннях біженців війни у ​​сфері охорони праці та страхування, що є серйозною проблемою, наприклад, коли стався нещасний випадок на будівництві, і нещодавно ми провели консультації щодо кількох таких випадків – каже Малгожата Марчулевська.

  – Люди з України хочуть працювати. Вони не думають про страхування, пенсійні внески чи плани капітального капіталу працівників. Тому їм легко припустити, що договору немає, що роблять деякі підприємці, каже Малгожата Марчулевська.

Асоціація нечесних роботодавців «СТОП» планує провести соціальну кампанію, спрямовану на інформування громадян України про їхні права на ринку праці.